Fiskmarknad & Båtvarv

För att undvika liggsår tar vi som bekant strandpromenader. Under en av de morgontidiga vandringarna spanade vi in den lokala fiskmarknaden strax norr om vårt hotell. Varje morgon mellan ca 7 & 9 kommer fiskare in till stranden med dagens fångst. Här blandas tonfisk och Red snapper med svärdfisk och diverse små och stora fiskar.

Hela fångsten läggs så på rad i sanden och auktionen börjar. Siffror rabblas, händer viftar, pengar räknas och fiskar byter ägare. Ett härligt virrvarr som ibland blev ganska hetsigt bland de annars coola Zanzibarianerna. Inköparna är bland annat kockar på de lokala restaurangerna så förmodligen har vi ätit någon av tonfiskarna härifrån.

Strax norr om fiskmarknaden ligger ett båtvarv där huvuddelen av öns flotta av segeljulleliknande båtar som kallas Dhow byggs. Båtarna byggs i trä av mangrove och hardwood (typ mahogny) och många har en enkel gaffelrigg där bommen går hela vägen till fören.

Det är en häftig syn när horisonten kantas av ett 20-tal triangelformade vita siluetter när båtarna är på väg in till stranden. Andra drivs med utombordare men verkar främst användas för att frakta turister till snorkelställen i Kendwa eller Mnemba.

De mest träbåtsintresserade av oss planerar ett fördjupat studiebesök på varvet idag. Om jag hinner mellan bokläsningen och alla dopp i havet.

//Peter



Kommentarer
Britta Berg

Kendwa! Tack- det var där vi bodde men jag hade glömt bort namnet. Superhärligt varje dag! Bygger längtan ...

2013-01-12 @ 18:47:25


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0